mercoledì 30 aprile 2014

Caesar Salad

Capita anche a voi di dover preparare qualche volta un piatto "da asporto"?
Per motivi di lavoro, per un pic nic o per un pranzo leggero la Caesar Salad è l'ideale per togliersi il pensiero. :)
Eccovi in pochi passi come prepararla.


Ingredienti:

  • 1 petto di pollo a testa - 2 se sono piccoli
  • Insaporitore alimentare
  • Insalata
  • Formaggio Grana
  • Pane raffermo
  • Olio d'oliva
  • Sale fino
  • Senape
  • Maionese

Versate 2 cucchiai di olio in una padella antiaderente e fatevi rosolare i petti di pollo fino a quando saranno cotti. Una volta pronti salateli con l'insaporitore alimentare e trasferiteli in un piatto ed una volta raffreddati tagliateli a pezzettini.

Lavate, asciugate e tagliate a pezzetti l'insalata.

Con l'aiuto di un pelapatate ricavate delle scaglie dal pezzo di formaggio Grana.

Tagliate a pezzettini il pane raffermo. In una padella antiaderente scaldate 2 dell'olio e mettetevi a rosolare il pane fino a quando risulterà croccante, mescolando spesso perché non bruci. Salate con sale fino e fate raffreddare.

Dosi per 2 persone per la salsa del condimento: versate in una scodellina 2 cucchiai di senape, uno di maionese e 2 di olio. Mescolate bene e se dovesse risultare troppo densa aggiungete un paio di cucchiai di acqua.

Impattate mettendo per prima l'insalata, quindi il pollo, il grana a scaglie ed i pezzettini di pane croccante.
Per ultima versate la salsa, tenendone un pochina da parte per aggiungerla eventualmente mentre state mangiando.

Buon appetito!!

3 commenti:

  1. Ottima sfiziosità, complimenti Serena.

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  2. È una buona insalata ma ha poco a che vedere con la vera, originale Caesar salad di Caesar Nardini. Eccola qui:
    2 large crisp heads romaine lettuce
    2 large cloves garlic and a garlic press
    Salt
    1 cup best-quality olive oil
    2 cups best-quality plain unseasoned toasted croutons
    1 lemon
    2 eggs
    1/2 cup (1 ounce) genuine real Parmesan ot Grana cheese, freshly grated
    Peppercorns in a grinder
    Worcestershire sauce

    The romaine.
    You want 6 to 8 whole unblemished leaves of romaine, between 3 and 7 inches long, per person.
    Strip the leaves carefully from the stalks, refrigerate rejects in a plastic bag and reserve for
    another salad. Wash your Caesar leaves gently, to keep them from breaking, shake dry, roll
    loosely in clean towels. Refrigerate until serving time.

    The croutons.
    Purée the garlic into a small heavy bowl and mash to a paste with a pestle or spoon, adding 1/4
    teaspoon of salt and dribbling in 3 tablespoons of the oil. Strain into a medium-sized frying pan and
    heat to just warm, add the croutons, toss for about a minute over moderate heat and turn into a
    nice serving bowl.

    Other preliminaries.
    Shortly before serving, squeeze the lemon into a pitcher, boil the eggs exactly 1 minute, grate
    the cheese into another nice little bowl and arrange all of these on a tray along with the rest of
    the olive oil, the croutons, pepper grinder, salt and Worcestershire. Have large dinner plates
    chilled, arrange the romaine in the largest salad bowl you can find and you are ready to go.

    Mixing the salad.
    Prepare to use large rather slow and dramatic gestures for everything you do, as though you were
    Caesar Cardini himself. First pour 4 tablespoons of oil over the romaine and give the leaves 2 rolling tosses —
    hold the salad fork in one hand, the spoon in the other and scoop under the leaves at each side of the
    bowl, bringing the implements around the edge to meet each other opposite you, then scoop them up
    toward you in a slow roll, bringing the salad leaves over upon themselves like a large wave breaking
    toward you; this is to prevent them from bruising as you season them. Sprinkle on 1/2 teaspoon of salt,
    8 grinds of pepper, 2 more spoonfuls of oil and give another toss. Pour on the lemon juice, 6 drops of
    Worcestershire and break in the eggs. Toss twice, sprinkle on the cheese. Toss once, then sprinkle on
    the croutons and give 2 final tosses.

    Serving.
    Arrange the salad rapidly but stylishly leaf by leaf on each large plate, stems facing outward and
    a sprinkling of croutons at the side. Guests may eat the salad with their fingers, in the approved and
    original Caesar manner, or may use knives and forks — which they will need anyway for the croutons.

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Grazie per aver visitato Lo Sfizio Goloso, spero che la mia ricetta ti sia piaciuta!
Serena